LILLE SKINKE FABRIKK

KJØP KJØPES PÅ
REMA 1000

Ost til spekemat

Når vi skal lage tapaskveld eller ha godt tilbehør til spekeskinker og salamier lurer vi alltid litt på hvilke oster vi skal velge. Gjør du også?


Hvilken ost skal jeg velge til spekemat:

Ost hører naturlig sammen med spekemat. Men passer alle oster smaksmessig sammen med spekemat? På samme måte som hvilke viner passer til spekemat, så lurer vi på hvilke oster passer til? Når vi skal lage tapaskveld eller ha godt tilbehør til spekeskinker og salamier lurer vi alltid litt på hvilke oster vi skal velge.

Selvfølgelig er det viktig å velge oster man liker, på samme måte som man skal velge drikke man liker. Men det finnes noen oster som passer bedre til spekematen enn andre.

Vi bestemte oss for å spørre en skikkelig osteekspert og tok kontakt med den fabelaktige ostebutikken Fromagerie på Majorstua.

Når dørene går opp blir du innehyllet av de deiligste ostedufter. Kanskje ikke noe for sarte sjeler, men fortell hva du liker, få et par smaksprøver og du blir garantert overbevist. Butikksjef Gunn Hege Nilsen forbarmet seg over oss og oste-spørsmålene våre:

 

Ost til spekeskinke og salami:

Hvis vi skal lage en rett med prosciutto crudo – hvilken ost vil smake godt sammen med skinken?

Til en prosciutto crudo eller en Parmaskinke vil jeg anbefale en mellomlagret parmesan eller en ung gruyere! Dette fordi disse er friske og sødmefylte i smaken, ikke for salte og komplementerer lett salte og ikke for kraftige skinker!

Men hva kan passe til en spicy salami? (Her tenker vi selvfølgelig på vår egen Spicy salami Ventricina) På en sandwich eller kanskje på pizza?

Til en spicy salami er det godt med en litt fyldigere ost, sier Gunn Hege, som en god og modnet Pecorino Romano eller en vellagret Parmesan. Begge disse har god fylde og litt sødme som er innmari godt til spicy salami og disse egner seg også veldig godt til varmebehandling!

 

Ost til spekebuffet:

Om man lager en spekebuffet med forskjellig spekemat, kan du anbefale forskjellige oster som ville passe godt til en slik setting?

Til en spekebuffet vil jeg anbefale tre oster, sier Gunn Hege på Fromagerie.

  • Først en mellomlagret Comté. En Comté-ost er franske alpeost. Fordi den har en rund og fyldig og nøtteaktig smak, som ikke er for kraftig, passer den utrolig godt til litt salt mat.
  • Som nummer to vil jeg foreslå en god og moden Brie og og en lett blåskimmelost, som for eksempel Fourme d`Ambert! Jeg anbefaler gjerne Brie fordi en god Brie også har en lett nøtteaktig smak som er godt til spekemat.
  • Mitt tredje ostevalg for et tapasbord eller spekebuffet er en mild og lett blåskimmelost fordi den er lett søt og rund i smaken og passer godt til lett salt spekemat!

Les også vår lille drikke-guide til spekematen!

Tusen takk for gode tips til Gunn Hege Nilsen på Fromagerie. Vi ble så sultne etter denne ostepraten at vi må umiddelbart lage en sandwich med spekemat og ost!

TIPS:
Rema 1000 har mange spennende oster i ostehyllene sine – sjekk ut!

SE BILDENE:

Finn alle godsakene våre her