LILLE SKINKE FABRIKK

KJØP KJØPES PÅ
REMA 1000

Pio Tosini

Familien Tosini er velrenommerte skinkemakere og skinkeprodusenter i Parma. Faktisk er familienavnet et kvalitetsstempel over hele verden.  I over hundre år, helt siden 1905, har familien laget spekeskinker.

Den relativt lille skinkefabrikken ble startet av Ferrante Tosini. Han er bestefaren til Giovanni, som i dag er en av dem som er med å drive familiebedriften. Vi i Lille Skinkefabrikk er stolte over å få noen av disse verdifulle skinkene til Norge. For familien Tosini gjør ikke business med hvem som helst.

Hos Pio Tosini overlates ingenting til tilfeldighetene. Dette er italiensk håndverk på høyt nivå.

Det er mye som innvirker på smaken av en spekeskinke. Grisenes oppvekstmiljø og hva de spiser er viktig. I Parmadistriktet koser grisene seg ofte med kastanjer, noe som gir de klassiske skinkene herfra en deilig, nøtteaktig smak.

De italienske skinkemestrene er også forsiktige med saltingen og holder saltprosenten lav. Faktisk har skinkene fra Pio Tosini en saltprosent på rundt 4%, mens enkelte norske spekeskinker  på markedet inneholder nesten det dobbelte.

Grunnen til at vi i Lille Skinkefabrikk ønsker en skinke med lav saltprosent, er at spekeskinkene da får en rundere, mer kompleks smak med mer sødme.

På slakteriet vurderes alle skinkene av eksperter fra Pio Tosini. Tosinifamilien har en egen avtale med slakteriet, noe som gjør at de kan si nei til skinker som ikke er perfekte! Det koster litt mer, men på den måten er det bare de ypperste skinkene som kommer gjennom nåløyet.

Vel fremme hos Pio Tosini tar saltmestrene, Maestro Salatores, over ansvaret. De vurderer hver og en skinke. Saltmestrene gjør det ingen maskin kan: De ser på en og en skinke og kan nøyaktig anslå hvor mye salt akkurat denne skinken skal ha for å oppnå det perfekte resultatet. Ikke for mye – og ikke for lite.

Selvfølgelig har de maskiner som hjelper dem med å regne ut prosentvis hvor mye salt som skal til i forhold til størrelsen på skinken og fettmengden. Men ikke noe kan erstatte saltmestrenes ekspertise når de ser, kjenner og lukter på kjøttet.

Saltet som benyttes er naturlig og kommer fra det sørlige Italia.

Kjøttet flyttes til den siste spekehallen, bygget av bestefar Ferrante Tosini i 1952. Bygningen strekker seg fra øst til vest, for å fange vindene fra fjellene når de kommer susende ned i lavlandet langs Po-elven.

Det er ingen air condition eller kunstig ventilasjon i dette rommet. Istedet åpnes og lukkes vinduene for å gi skinkene optimale tørkeforhold.

Vanligvis tørkes en Prociutto di Parma i 400 dager, men hos Pio Tosini henger gjerne skinkene i rundt 500 dager for å få den ultimate smaksutviklingen.

Hos Pio Tosini brukes det beste fra italiensk tradisjonshåndverk med det siste i teknologi for å få det aller ypperste resultatet. Her bruker man ingen kunstige tilsetningsstoffer – kun havsalt. Skinkene lages på samme måte som de har gjort det i generasjoner i Parmaregionen.

Vi er opptatt av kvalitet og det er de sannelig i Parma også. Og da snakker vi kvalitet i absolutt alle ledd. Fra de spesialutvalgte, italienske grisene, via familien Tosinis eminente spekeekspertise, til oppskjæring i løvtynne skiver og håndpakking hos Lille Skinkefabrikk i Valsøyfjorden, og helt frem til du har skinken på bordet hjemme hos deg.

Når du spiser vår Premium Prosciutto fra Pio Tosini i Parma – lukk øynene et øyeblikk, la skinken smelte på tungen og bare kjenn på de gode smakene.

 

LES OGSÅ OM:

Om kvelden åpnes vinduene til spekehallen og vindene fra fjellene kjærtegner skinkene…

Spekehallen ble bygget av bestefar Ferrante Tosini i 1952.

Nam! Løvtynne skiver med Premium Prosciutto fra Parma.

Ekte italiensk håndverk fra skinkemester Pio Tosini.