LILLE SKINKE FABRIKK

KJØP KJØPES PÅ
REMA 1000

God spekemat

SPEKESKINKER

Å salte og tørke kjøtt har lange tradisjoner både i Norge og i resten av verden.

I tidligere tider var det en måte å få matvarer til å ha lenger holdbarhet. I dag elsker vi langtidsmodnede spekeskinker for den fantastiske smaken: Sødme og umami – i en og samme munnfull.

Den mest berømte italienske spekeskinken kalles prosciutto. Kjøttet kommer fra de bakre bena til grisen. Vanligvis blir hele foten speket i en prosess som kan ta fra rundt ni måneder og opp til flere år.

Parma er provinsen hvor de mest kjente skinkene kommer fra, de ypperste av de ypperste! Parma ligger i regionen Emilila-Romagna og er verdenskjente for to ting – sin fantastiske spekeskinke og den populære osten parmesan.

I Italia nyter skinkemestrene stor respekt. En kvinne, eller mann, som kan trylle frem skinker med de herligste smaker, betraktes som de ypperste fagfolk.

Etter å ha reist rundt fra sted til sted og smakt på den ene skinken bedre enn den andre, bestemte sjefen for Lille Skinkefabrikk seg: Han måtte ha med den fantastisk gode prosciuttoen til Norge.

Det var et vanskelig valg, for det er mange gode spekeskinker i Italia, men til slutt var det bare de to kandidater igjen: Spekeskinkene til de familiedrevne selskapene Pio Tosini og Cantarelli.

Fra Pio Tosini kan du smake Premium Prosciutto fra Parma og fra Cantarelli får du Prosciutto Crudo fra Parma. Du finner begge produktene fra Lille Skinkefabrikk i din Rema 1000-butikk.

Du lurer kanskje på hvorfor vi ikke bruker mellomlagspapir eller –plast mellom skinkeskivene?

Vi bruker bare de beste skinkene som aldri har vært nedfrosset. På fabrikken ved Valsøyfjorden skjærer vi spekeskinkene i løvtynne skiver og pakker hver pakke for hånd i en helt spesiell og luftig skål.

Vi håper du liker prosciuttoene våre like godt som vi gjør!

For mer inspirasjon kan du følge oss på både Facebook og Instagram – og fortell og gjerne hva du bruker din spekeskinke til.

 

VÅRE SKINKER

Serrano Gran Reserva

Skinker fra Parma og Pio Tosini.

Ekte håndverk kjennes på smaken!

Skinkemestrene tryller frem de de herligste smaker.

Det er ikke så mye som skal til…

SPEKEPØLSER

På Lille Skinkefabrikk elsker vi spekepølser og det samme gjør det norske folk!

Vi har lange tradisjoner her til lands for både å lage og spise dem. Spekepølser er et samlebegrep for flere typer pølser som er konservert gjennom speking (salting) og tørking, og de kan i tillegg være røkte.

En av de aller mest populære påleggene vi har her i Norge er salami! Salamipølsene kan være laget av hakket svinekjøtt (mest vanlig). Men man kan også lage salami av storfekjøtt, villsvin eller andre kjøttsorter. I tillegg inneholder pølsene spekk. Salamiene tilsettes forskjellig krydder og gjerne hvitløk! Det finnes utallige, spennende kryddervarianter man kan smake seg gjennom.

I en spekeprosess mister skinkene eller pølsene cirka 30% av vekten sin i vann som fordamper. Du kan sammenligne det med å koke kraft – når du koker kraften inn en tredjedel vil smaken bli bedre og mer intens. Italienerne har virkelig spesialisert seg på hvordan trylle frem den perfekte smaken i salamipølsene.

Selv mener italienerne faktisk at de har oppfunnet salamien. Ordet salami stammer da også fra det italienske ordet salare, som betyr å salte. På italiensk heter salami “salame” i entall – og “salami” i flertall.

Noen av de mest kjente italienske salamiene er fennikelsalamien fra Toscana, Salame Finocchiona!  Bare navnet får oss til å drømme oss bort til bølgende, grønne toscanske landskaper med steinhus i varme farger. Små landsbyer på hver fjelltopp hvor du kan nyte din salami og et lite glass på den lokale piazzaen…

Her i landet spiser vi ofte salami som pålegg på brødskiva, mens italienerne spiser den bar – gjerne som del av en antipasti (italienske småretter) og med et glass vin til. Vi i Lille Skinkefabrikk synes begge deler er fortreffelig!

Vi har smakt oss gjennom et enormt antall salamipølser. Sjefen for Lille Skinkefabrikk har reist fra sted til sted, diskutert salami med dedikerte italienere som virkelig brenner for pølsene de lager og til slutt valgt de vi likte aller best for å ta dem med hjem til Norge – til deg.

Gelli-familien er en av salamimakerne våre i Toscana som vi har knyttet nær kontakt med.

I fabrikken ved Valsøyfjorden blir salamipølsene skåret i fine skiver og håndpakket i spesialbegre av våre flinke medarbeidere, for så å bli sendt ut til din lokale Rema 1000-butikk.

Salami passer like bra på brødskivene til hverdags som til et glass vin eller som en del av et tapasbord eller antipasti, som italienerne kaller en samling småretter. Og salamiene kan selvfølgelig brukes i matretter, her på Lille Skinkefabrikk mener vi at salami kan brukes til alt!

Vi har salami i matpakken, på pizza’n, i pastaretter, i omeletter og paier, i grillede sandwicher – gjerne med litt ost, sprøstekt som knasende tilbehør du kan strø på supper – det er bare fantasien som setter grenser!

For mer inspirasjon kan du følge oss på Facebook eller Instagram. Og del gjerne dine favoritter og erfaringer med oss – vi blir aldri lei av spekemat!

 

VÅRE SPEKEPØLSER

Salami fra Gelli-familien.

Fennikelsalami – bare navnet får oss til å drømme om bølgende, grønne toscanske landskaper.

Salami – perfekt som anti pasti.